Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

00 Whiskyhistoria 01 Skotsk Single Malt, allmän diskussion. 02 Islay and Islands 03 Western och Northern Highlands 04 Speyside 05 Lowlands/Campbeltown 06 Eastern Highlands 07 Midlands 08 Blended Whisky 10 Irländsk Whisky 11 Engelsk Whisky 12 Whisky från Wales 13 Whisky i Norden 14 Whisky från västeuropa utom GB och IRL 15 Östeuropeisk Whisky 16 Japan 17 Asiatisk Whisky - dock ej Japansk 18 Nya Zeeland och Australien. 19 USA och Kanada 20 Övriga världen 25 Bourbon 30 Whiskytips 40 Whiskydrinkar 45 Whiskylikörer 46 Drinkar med whiskylikör 50 Med whisky i maten 51 Whisky till maten 52 Med whisky i baket 60 Omröstningar etc 65 Whiskyprovning 70 Böcker 75 Uttryck och facktermer 80 Samla whisky 90 Off Topic 999 Nyheter ! iFokus
80 Samla whisky

Samlar ni? Vad och hur?

2016-05-01 23:07 #0 av: Carrosh

Vet inte om jag kan påstå att det är mycket till samling jag har ännu, jag dricker ju dessutom av den.

Det jag har än så länge är:

Lagavulin 16YO
Laphroaig 10YO
Talisker 10YO
Jura Prophecy
Jura Superstition
Ardbeg Uigeadail

Önskelistan är ju desto längre.. 

Hur gör ni? Dricker ni av er samling? Eller separerar ni det ni dricker och det ni samlar? Samlar ni något speciellt?

Anmäl
2016-05-03 14:31 #1 av: JazzBass

Samlar och samlar... Whiskyn är lite som musik, man vill inte höra på samma skiva eller musikstil hela tiden, så jag strävar efter att alltid ha lite några olika sorter att välja mellan. Skrattar Omväxling piggar upp. (Direktöversättning av ett utmärkt finskt uttryck som lyder "vaihtelu virkistää"). För närvarande har jag följande flaskor, med varierande mängd innehåll:

  • Mortlach Special Strength (klart dyrast, dricker mycket sällan av den)
  • Glenlivet 12YO
  • Penderyn (Wales enda destilleri, har standardsorten. Den är ganska speciell med kraftiga citrustoner från sherrytunnorna den lagrats i, men mycket god)
  • Bowmore Black Rock
  • Caol Ila Distiller's Edition (12-årig)
  • Lagavulin 16YO
  • Jameson Signature Reserve

På önskelistan finns bland annat nån av de finare Macallan-sorterna (den hands down bästa whiskyn jag smakat var en Macallan 18YO, men den är rejält dyr och riktigt svår att hitta), Dalwhinnie 15YO och Bruichladdich Organic. Glad Brukar alltid handla en flaska om jag är på arbetsresa eller liknande, man blir ju sjuk av att betala priserna som gäller i Alko här i Finland, och bättre lär det inte vara i Sverige heller... Senaste anskaffningen var Caol Ilan, har haft den vanliga 12-åringen hemma tidigare och den tyckte jag väldigt mycket om. Det var ett tag sedan redan, men jag tycker den här är ytterligare nåt strå vassare vilket också det högre priset borde innebära. 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-05-04 13:07 #2 av: Carrosh

#1 Caol Ila håller jag med om att den är riktigt trevlig! 12-åringen finns på min inköps-/önskelista. Blir ju en rätt lång lista eftersom det kostar några kronor att köpa. Köper du också limiterade utgåvor? Funderade på den där nya svenska Box 2nd Step (första i serien om två har precis kommit ut). Är lite velig till svensk whisky.

Anmäl
2016-05-04 14:15 #3 av: JazzBass

#2 - Jag brukar inte tänka så långt, alltså bry mig så mycket om nånting är en mindre utgåva eller standardprodukt, men klart att det är kul att ha nåt mer unikt i barskåpet också, speciellt om det är bra klass på varan (t.ex. min Mortlach). Glad Ibland får man dock känslan av att tillverkarna hittar på en massa "onödiga" nya sorter som de släpper i mindre utgåvor, mest som Travel Retail, för att öka urvalet (läs: ta mer plats i butiken) och därmed sälja mer. Har släpat hem en hel del såna flaskor, så jag har absolut nappat på kroken. Skrattar

Svensk whisky är jag inte så insatt i, men min sambo gav mig en Mackmyra special '07 för ett par år sen i julklapp. Den är slut nu, men riktigt trevlig. Väldigt blek i färgen men bra smak iaf. En bekant whiskyfantast (som har kanske ett trettiotal sorter enligt egen utsago) har bjudit på något glas Mackmyra då vi var grannar tidigare, och de har varit riktigt trevliga. Box 2nd Step har jag inte hört talas om. Vad är det?

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-05-04 14:41 #4 av: JazzBass

För övrigt skulle jag gärna spara alla urdruckna flaskor, men plats för det finns nu bara inte. Oberörd(Mina andra hobbyer tar helt tillräckligt mycket plats, bl.a. har jag fem gitarrer/basar på en vägg i ett nästan eget hobbyrum hemma).

Så mycket samlare är jag ändå att jag aldrig ännu köpt en andra flaska av nån sort jag haft tidigare (Glenlivet-flaskan är på gränsen, men den jag har nu har jag fått i gåva). Få se när det händer första gången, än så länge är jag mer nyfiken på att prova nya sorter än att luta mig bak på nånting gammalt och välbekant. Igen så är det nog ekonomin som sätter hinder för vad man har råd med...

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-05-04 14:47 #5 av: Carrosh

http://boxwhisky.se/the-2nd-step-collection-01/#close

Här står mer om Box 2nd Step Collection ifall du (eller någon annan) skulle vara intresserad av att läsa. :)

Anmäl
2016-05-04 15:17 #6 av: JazzBass

#5 - Ser ut som nåt som jag absolut skulle tycka vore kul att testa i alla fall. Glad

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.