Annons:
Etikettmat
Läst 10391 ggr
CarpetDiem
4/1/09, 2:11 AM

Whisky i maten - funkar det?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jodå - det kan bli en riktig höjdare. Vi kommer att lägga ut nya recept med jämna intervaller. Först ut blir nåt som passar påsken.

Whisky och rökgravad lax

Först av allt. Detta tar ca.2 dagar innan det är klart.

Börja med att kontrollera om du har detta hemma:Ardbeg 10 years

8-900 gr färsk lax av mittbit.
0,5 dl Whisky. Jag rekomenderar en riktigt rökig Islay, typ _Ardbeg _2 tsk Liquid smoke eller Hickory salt
0,75 dl socker
0,5dl Salt, gärna Maldon (flingsalt)
1 tsk nykrossad vitpeppar

Till servering:

2-3 dl Gräddfil eller creme fraiche
2-3 msk nyriven pepparrot

Gör så här:

1. Två dygn före: Dra bort laxbenen som sitter i en rad utefter den tjocka delen av laxfilén, lättast med en plattång. Eller gör det enklare än så. Be fiskhandlaren göra jobbet.

2. Blanda whisky, liquid smoke, socker, salt och vitpeppar i en frysplastpåse.

3. Fördela gravningsingredienserna ordentligt runt laxen. Lägg sen laxbiten i påsen och knyt till med så lite luft som möjligt blir kvar i påsen. och låt grava 1 1/2-2 dygn i kylen.
Vänd påsen några gånger under tiden.

4. Avbryt gravningen genom att ta upp och torka laxen och lägga den i en ren plastpåse. Skär upp den i tunna skivor och servera den med pepparrotsgräddfil/creme fraiche.

Info:
Whisky och rökessens ger ny smak åt gravlaxen. 1 1/2 dygn är lagom gravningstid för en mittbit av laxfilé. Vill du ha en kraftigare smak och högre sälta så ökar du tiden till 2 dygn, därefter ska laxen lyftas ur sin gravningslag och torkas innan den skivas.

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Annons:
CarpetDiem
4/9/09, 12:49 PM
#1

Hittade också ett recept på en gravlaxsås uppbyggd av whisky.

Whiskygravlaxsås
1 dl olja
3 msk balsamvinäger
0,5 dl råsocker
2 cl whisky (sherryfat)
2 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
Hackad dill

**Gör så här:
**Blanda alla ingredienser utom oljan och rör så att sockret börjar lösas upp. Blanda sedan i oljan lite i taget. Tillsätt hackad dill vid serveringen

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

CarpetDiem
4/11/09, 12:43 PM
#2

Nu måste jag få berätta,

Laxen är klar och första smakbiten är avklarad.

Vad tror ni? Gott eller mindre gott?

Detta var helt fantastiskt! Det blev som en rökt lax med toner av whisky. Fast och fin i köttet.

Nu ska jag bara göra såsen här ovan (jäklars-har missat råsocker…)
Okej - får då bli en annan gång.

SUCK

Ha en fortsatt bra dag!

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

AndreasS
4/11/09, 10:02 PM
#3

Är kock till yrket och har gjort lite olika såser med whisky.

Ska rota fram mina recept, vart jag nu kan ha lagt dom.


Mvh: Andréas "Bubben" Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om min vardag, med psykisk ohälsa - Bubben´s | Forza Grönvitt 100% kärlek

CarpetDiem
4/11/09, 10:52 PM
#4

Schysst!

Alla bidrag emotses tacksamt.

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Freke
4/12/09, 6:22 PM
#5

Ska leta lite jag med.. Är Kock i grund och botten sen blev jag Bartender, sen blev jag utkastare för att gå tillbaka till baren..

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

CarpetDiem
4/12/09, 6:33 PM
#6

Som sagt - alla recept emotses med stor tacksamhet.

Ha en bra dag!

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Annons:
BranDuir
4/15/09, 3:48 AM
#7

Whiskygravad Oxfilé

1 Kg fin Oxfilé

3 msk salt (utan jod)

3 msk socker (gärna råsocker)

rikligt med nymald svartpeppar

Kryddkrasse 2 askar

6 cl rökig Whisky

låt ligga i kylen i 48 timmar vänd då o då

skär i tunna skivor och servera med hårdrostat (INTE svart) bröd och en klick Creme Fraiche med samma whisky i som du gravat med!

Fullständigt underbart!

sajtvärd på Druid & Shaman iFokus

Anne
4/15/09, 12:00 PM
#8

Jag har ibland i ett par matskedar whisky i grytor, och det funkar oftast bra i grillmarinader också.

Denna kommentar har tagits bort.
rifla
4/15/09, 6:58 PM
#10

Jag brukar göra sk ölpinnar (korv) med mörk rökig whiskey i…ljuvligt…

Aviendha
4/15/09, 10:44 PM
#11

Åh, undrar om man inte ska testa detta ändå, om inte annat lär karln min kyssa marken jag går på om jag kombinerar hans älskade wiskey med kött eller fisk till en underbar måltid ;)

Satmaran
4/16/09, 12:31 PM
#12

Jag använder ofta whisky, just i marinader. Passar så fint till grillkött.

En skätt i såsen till steken piggar verkligen upp ;)

Eller varför inte några droppar i den vispade grädden till jordgubbarna :)

Whisky är aldrig fel!!!

Upp till toppen
Annons: