Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

00 Whiskyhistoria 01 Skotsk Single Malt, allmän diskussion. 02 Islay and Islands 03 Western och Northern Highlands 04 Speyside 05 Lowlands/Campbeltown 06 Eastern Highlands 07 Midlands 08 Blended Whisky 10 Irländsk Whisky 11 Engelsk Whisky 12 Whisky från Wales 13 Whisky i Norden 14 Whisky från västeuropa utom GB och IRL 15 Östeuropeisk Whisky 16 Japan 17 Asiatisk Whisky - dock ej Japansk 18 Nya Zeeland och Australien. 19 USA och Kanada 20 Övriga världen 25 Bourbon 30 Whiskytips 40 Whiskydrinkar 45 Whiskylikörer 46 Drinkar med whiskylikör 50 Med whisky i maten 51 Whisky till maten 52 Med whisky i baket 60 Omröstningar etc 65 Whiskyprovning 70 Böcker 75 Uttryck och facktermer 80 Samla whisky 90 Off Topic 999 Nyheter ! iFokus
USA och Kanada

Kanadensisk Whisky

2009-04-19 13:53 #0 av: CarpetDiem

Kanada är ett land med gamla fina whiskytraditioner. Första officiella destilleriet anlades av John Molson år 1821. Redan då fick man betala skatt för att få destillera denna ädla dryck.

Historia1299.jpg

Den kanadensiska whiskyn har en liknande historia som den amerikanska.
Skottar och irländare tog med sig kunskaperna att destillera whisky från den "Gamla världen". så fort man hade överskott på säd brände man sin första starksprit.

Drycken såldes till andra bosättare, pälsjägare (trappers) och andra som behövde ha en dryck för att värma sig med. Eller döva sina dåliga tankar.

1821 invigs första officiella destilleriet

John Molson var en föregångare bland de tidiga kommersiella whiskydestillatörerna som 1821 slog upp dörrarna på det första, officiella destilleriet i Kanada. Redan då fick man betala skatt för denna dryck.

Hiram Walker och Joseph E Seagram - bönder kända som whiskypionjärer


Hiram Walker
, bonde och whiskypionjär var inte nöjd med den undermåliga whiskyn som fanns att tillgå vid denna tid och beslöt sig därför att satsa på en egen whisky.

Hans metod att tillverka ett förhållandevis rent destillat på råg och kornmalt som blandades med ett destillat gjort på majs och lagrades i sex år på fat blev en succé. Han marknadsförde drycken som "Club Whisky", tappade på flaskor och inte i tunnor eller krus som var vanliga då. Denna whisky anses vara den första med eget namn i Kanada.

image002.jpgJoseph E Seagram var son till engelska immigranter och började tillverka sin första whisky 1883 i ett destilleri i Waterloo, Ontario.
1916 inleddes framgångshistorien med hans Seagram's V.O. Denna rågwhisky blev snart Kanadas mest framgångsrikaste märke och även ett populärt märke i USA.

Nova Scotia

- eller Nya Skottland är en provins på Kanadas ostkust.
80% av befolkningen där har rötter i Storbrittanien och en stor del av dessa är av skotsk börd.

Nova Scotia har inte bara namnet som påminner om den Gamla Världen, även naturen påminner väldigt mycket om Skottland.
Det till och med pratas eller pratades  en hel del skotsk gaeliska i denna del av Kanada.

I denna del av Canada tillverkas också den enda Single Malt Whiskyn - Glen Breton. Detta på ett litet destilleri som heter Glenora och som dessvärre haft en brokig introduktion på whiskymarknaden. Destilleriet har sedan det startades 1989, haft två produktionsstopp på grund av att det har saknats pengar.

Nu har man dock släppt en 10 årig Single Malt som lär vara en riktigt bra tappning. Den är på 43% och färgen är gyllengul.

Doften av honungssöt ljung, lite knäck och en touch av ingefära kännetecknar denna whisky.

Smaken är krämig med lätt rostad ek, mandel och karamell.

Eftersmaken är medellång och söt som avrundas med en lätt rökighet.

2721553314_599d86c676.jpg

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-19 21:34 #1 av: Bogey

Går det att få ta på Glen Breton till ett hyfsat pris i Sverige?

Hittade den inte på Systembolagats sajt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.