Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

00 Whiskyhistoria 01 Skotsk Single Malt, allmän diskussion. 02 Islay and Islands 03 Western och Northern Highlands 04 Speyside 05 Lowlands/Campbeltown 06 Eastern Highlands 07 Midlands 08 Blended Whisky 10 Irländsk Whisky 11 Engelsk Whisky 12 Whisky från Wales 13 Whisky i Norden 14 Whisky från västeuropa utom GB och IRL 15 Östeuropeisk Whisky 16 Japan 17 Asiatisk Whisky - dock ej Japansk 18 Nya Zeeland och Australien. 19 USA och Kanada 20 Övriga världen 25 Bourbon 30 Whiskytips 40 Whiskydrinkar 45 Whiskylikörer 46 Drinkar med whiskylikör 50 Med whisky i maten 51 Whisky till maten 52 Med whisky i baket 60 Omröstningar etc 65 Whiskyprovning 70 Böcker 75 Uttryck och facktermer 80 Samla whisky 90 Off Topic 999 Nyheter ! iFokus
Sverige

Lodhian - svenska ambitioner som rann ut...

2009-04-14 12:59 #0 av: CarpetDiem

Detta märke fanns det tankar om att det skulle börja tillverkas i Sverige. Ambitionerna var nog goda men som så många gånger förr så räckte inte kapitalet och företaget försattes i konkurs.

Lohdian - skotskt/svenskt samarbeteLodhian.jpg

På Burn Stewart Distillers DLC tillverkas, än så länge, två sorters whisky som var tänkta att senare flyttas över till Sverige och tillverkning i dalaorten Grangärde.

Dessvärre visade det sig att företagaren inte hade inte rent korn i påsen utan man kunde vid polisutredningen konstatera att det fanns mycket som inte kunde förklaras.
Bl.a hävdade ägaren att stora mängder whisky hade exporterats till Kina vilket inte domstolen trodde på.
Följden av detta blev ett års fängelse och tre års näringsförbud blev det för Ludvikaföretagaren, för grova ekonomiska brott medan en medåtalad fick åtta månaders fängelse.

Men whiskyn går det fortfarande att få tag på.

Det är en blended whisky som innehåller främst whisky från Speyside-distrktet. Det är tack vare ett samarbete mellan det svenska Lodhian Destillery och Burn Stewart Destillery som man har kommit fram till denna whisky.

Denna whisky rekomenderar tillverkaren att man tillsätter någon isbit för att få fram rätt karraktär.

  

Lodhian-SM10.jpgMan har också tagit fram en 10-årig blended pure malt som det kommer att dröja innan man kan producera i Sverige.
Denna 10-åring har en rund, frisk och något maltig smak.
Passar bra som en apertif.

Eftersmaken är frisk och något maltig med toner av sälta.

Hur är det nu? har någon av er testat denna svensk-skotska satsning som rann ut i sanden? Hur är den?

 

 

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-22 00:04 #1 av: Bogey

Tja, bara för att du frågade så gick jag och beställde en pava. Leverans den 23:e så nu till helgen ska du kunna få ett utlåtande från en ren amatör. :-)

Anmäl
2009-04-22 00:10 #2 av: CarpetDiem

Kul!

Berätta sen. Vilken version beställde du? Å vad kostar kalaset?

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-22 00:16 #3 av: Bogey

#2 Den 10 åriga beställde jag och den kostar 339:- om jag inte minns fel.

Anmäl
2009-04-22 00:25 #4 av: CarpetDiem

Inte allt för dyrt. Hoppas att du får valuta för stålarna.

Ha det!

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-26 01:16 #5 av: Bogey

Jag lovade ett utlåtande av Lodhian. Nu är jag ju förkyld så det blir nog inte rättvisande så jag får väl komplettera den när näsan klarnat lite. Sen är jag inte så duktig på "fikonspråket" kring det här med provning så ni får ta det för vad det är.

Doften:
Doftar inte så mycket, men den har en lätt söt doft och ingen rökighet som jag kan känna just nu.

Smaken:
Det första jag känner är en ganska påtaglig sötma, därefter en kryddig smak. Tillsammans med sötman ger det en lätt ton av honung. I eftersmaken tonar sötman bort och lämnar kvar en del kryddighet som dröjer sig kvar en liten stund.

På hela taget en ganska mild och lättdrucken whisky med vad jag skulle klassa som en medellång eftersmak.
Smaken är inte direkt komplex men i mitt tycke god. Kanske inte en tävlingsvinnare direkt men en helt Ok whisky

Men som sagt, med min något tilltäppta näsa finns det säker nått jag missat. Kan t.ex. vara därför sötman framträder rätt tydligt.

 

Anmäl
2009-04-26 10:58 #6 av: CarpetDiem

Kul!

Låter ändå som en whisky som man kan rekomendera en nybörjare att testa då inte inte smaken är såkomplex som du nämner.

Att starta sitt njutande av whisky med en Laphroiag kan nog skrämma iväg de flesta.
Den karraktäristiska Islaywhiskyn måste nog mogna hos de flesta.

Tack än en gång för ditt utlåtande - å du - fikonspråket var helt ok!

Ha en bra dag!

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl