Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

00 Whiskyhistoria 01 Skotsk Single Malt, allmän diskussion. 02 Islay and Islands 03 Western och Northern Highlands 04 Speyside 05 Lowlands/Campbeltown 06 Eastern Highlands 07 Midlands 08 Blended Whisky 10 Irländsk Whisky 11 Engelsk Whisky 12 Whisky från Wales 13 Whisky i Norden 14 Whisky från västeuropa utom GB och IRL 15 Östeuropeisk Whisky 16 Japan 17 Asiatisk Whisky - dock ej Japansk 18 Nya Zeeland och Australien. 19 USA och Kanada 20 Övriga världen 25 Bourbon 30 Whiskytips 40 Whiskydrinkar 45 Whiskylikörer 46 Drinkar med whiskylikör 50 Med whisky i maten 51 Whisky till maten 52 Med whisky i baket 60 Omröstningar etc 65 Whiskyprovning 70 Böcker 75 Uttryck och facktermer 80 Samla whisky 90 Off Topic 999 Nyheter ! iFokus
30 Whiskytips

Ny trend: Whisky och te

2015-06-17 10:15 #0 av: tlover

Jag har aldrig skrivit här förut så diskussionsgruppen kan vara fel men jag tänkte tipsa om vad jag skrev inne på te ifokus (Direkt kopierat därifrån).

"Många rekommenderar ju vinkännare och kaffekännare att även dricka te för att öva upp paletten och nu har det blivit en trend att dricka te med whisky.

Teet förhöjer smaken på whiskyn och whiskyn förhöjer smaken på teet.

http://www.worldteanews.com/insights/industry-insight/on-trend-whisky-and-tea?et_mid=760446&rid=246100885

Skulle du kunna tänka dig att dricka whisky till ditt te?"

Anmäl
2015-06-25 09:46 #1 av: JazzBass

Intressant! Glad

Jag kan nog tänka mig prova, alltid intressant med nya saker. I artikeln nämndes Talisker som är en väldigt rökig whisky. Jag har ett par rökiga whiskyn hemma (Bowmore och Lagavulin) men kanske det funkar bra med icke-rökiga sorter också? Tror dock att jag låter den dyraste och finaste (en Mortlach) vara ifred.

Olika tesorter kan jag nästan noll och ingenting om, vanligt svart te utan krusiduller är vad jag föredrar, dock gärna med lite honung och eventuellt en skvätt mjölk. Knappast fel att börja experimentera med det. Glad

Om smakerna faktiskt passar bra ihop, så ser jag inget problem med att testa blanda, alltså allt i samma glas/kopp. Irish Coffee är ju supergott om det görs rätt, så kanske det blir bra med Scotch Tea också? Då tror jag dock jag väljer en av de lite förmånligare, neutralare sorterna att börja med, kanske Glenlivet. Nån vanlig blended har jag inte i barskåpet.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2015-08-24 10:45 #2 av: MonsterTrollet

Hett te med en skvätt whisky i får en att svettas ut förkylningen snabbt som sjutton så det brukar jag köra ibland när jag känner mig krasslig.
Det är en smakbomb i munnen om man har en lite rökigare sort. Lipar

Annars har jag inte testat det i separerad stil.

Anmäl
2015-10-19 19:06 #3 av: Carrosh

Jag kan tänka mig att det inte bara är grönt te som whisky kan fungera bra med. Rött te, som kan vara ganska strävt i smaken, kan nog också göra sig väldigt bra med whisky.

Blir lite sugen på att testa en riktigt rökig sort (typ Laphroaig) tillsammans med något bärsmakande te. Skogsbär eller hallon möjligtvis, då jag upptäckt att just färska hallon och rökig whisky fungerar väldigt bra ihop. Det tilltalar i vart fall mina smaklökar. :) Även apelsin fungerar till whisky, så ett rött eller grönt te med apelsinsmak kanske skulle vara något att prova?

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2015-10-19 20:38 #4 av: tlover

#3 svart te (darjeeling) nämner dom också i artikeln om jag minns rätt 

Anmäl
2015-10-19 21:25 #5 av: Carrosh

#4 Det missade jag nog i så fall. Ögnade mest igenom texten.

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2016-01-28 22:26 #6 av: NiklasTyreso

Darjeeling te av bra kvalitet har en lätt fruktig syrlighet som jag tror saknas hos de flesta sorters whiskey, så det kan nog komplettera många whiskys.

Whiskey lagrad på sherry fat med frukiga toner kan jag tänka mig att kombinera med ett fylligt Assam te (first flush).

Torvsmaken i vissa whiskys vet jag inte vad som skulle kunna passa, möjligen ett chinesiskt Yunnan te för att förstärka smaken av humusämnen.

Anmäl
2016-01-29 07:56 #7 av: tlover

#6 Nu kan jag inte whiskey alls men det sista lät som om det skulle kunna passa med ett fint pu-erh

Anmäl
2016-02-14 22:22 #8 av: Annakaye

Earl grey med Oban är jättegott kan jag meddela, gärna med honung och lite citron

Anmäl
2016-02-18 10:50 #9 av: Carrosh

#8 Då måste jag testa det! Det enda som saknas här är Oban.

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.