Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

00 Whiskyhistoria 01 Skotsk Single Malt, allmän diskussion. 02 Islay and Islands 03 Western och Northern Highlands 04 Speyside 05 Lowlands/Campbeltown 06 Eastern Highlands 07 Midlands 08 Blended Whisky 10 Irländsk Whisky 11 Engelsk Whisky 12 Whisky från Wales 13 Whisky i Norden 14 Whisky från västeuropa utom GB och IRL 15 Östeuropeisk Whisky 16 Japan 17 Asiatisk Whisky - dock ej Japansk 18 Nya Zeeland och Australien. 19 USA och Kanada 20 Övriga världen 25 Bourbon 30 Whiskytips 40 Whiskydrinkar 45 Whiskylikörer 46 Drinkar med whiskylikör 50 Med whisky i maten 51 Whisky till maten 52 Med whisky i baket 60 Omröstningar etc 65 Whiskyprovning 70 Böcker 75 Uttryck och facktermer 80 Samla whisky 90 Off Topic 999 Nyheter ! iFokus
65 Whiskyprovning

Vatten i Whiskey

2013-12-29 10:03 #0 av: _Fisken

En fråga till er som är bättre vetande än mig. Jag har vatten i många Whiskeysorter. Helst inte is. De blir smak på drycken då. Är det rumsrent tycker ni?


Anmäl
2014-01-11 16:40 #1 av: [Moa-]

Det är väl ganska klassiskt och många anser att många sorter skall spädas ut till ungefär 35 % alkoholhalt. Jag anser personligen att detta bäst görs med is, som både "öppnar upp" reglerar temperaturen på ett vettigt sätt.

Anmäl
2014-01-16 15:57 #2 av: Lilltilda

Själv är jag av åsikten att en Scotch single malt vid behov ska spädas ner till 40%ig alkoholhalt och att detta alltid ska ske med vatten då is förstör mer än det tillför gällande arom och smak. 
Har gjort så sedan en whiskykännare i bekantskapskretsen lät mig provsmaka lite olika alternativ och det visade sig att just 40% och lagom rumstempererad whisky gav absolut största njutningen. 

Anmäl
2014-01-16 19:14 #3 av: [Moa-]

Lilltilda; beror på så många faktorer enligt mig, vilken whisky du dricker, hur den förvarats, hur snabbt du dricker etc...

20-gradiga drycker är sällan smakligt...

Anmäl
2014-01-16 19:24 #4 av: _Fisken

Det finns en gräns där det blir vattensjukt efter att ev is smält. Men nog dricker jag gärna rumsvarmt som är ngt utspädd typ 25%. Egentligen lika med öl också. För kall öl tar bort smak och det gör mest ont. Lite kallare än rumstemp är bra - tycker jag.

Anmäl
2014-03-11 22:22 #5 av: Isak

Kort och gott kan du dricka din whisky hur du vill.


Det är enbart vid provsmakning som det är "fy skam" att späda med anat än vatten. Sen tjänar vissa sorter på att spädas medan andra förstörs.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.