Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

00 Whiskyhistoria 01 Skotsk Single Malt, allmän diskussion. 02 Islay and Islands 03 Western och Northern Highlands 04 Speyside 05 Lowlands/Campbeltown 06 Eastern Highlands 07 Midlands 08 Blended Whisky 10 Irländsk Whisky 11 Engelsk Whisky 12 Whisky från Wales 13 Whisky i Norden 14 Whisky från västeuropa utom GB och IRL 15 Östeuropeisk Whisky 16 Japan 17 Asiatisk Whisky - dock ej Japansk 18 Nya Zeeland och Australien. 19 USA och Kanada 20 Övriga världen 25 Bourbon 30 Whiskytips 40 Whiskydrinkar 45 Whiskylikörer 46 Drinkar med whiskylikör 50 Med whisky i maten 51 Whisky till maten 52 Med whisky i baket 60 Omröstningar etc 65 Whiskyprovning 70 Böcker 75 Uttryck och facktermer 80 Samla whisky 90 Off Topic 999 Nyheter ! iFokus
75 Uttryck och facktermer

Olika uttryck ?

2009-05-04 21:34 #0 av: ailin

Vad är det för skillnad på Double Wood och Double Matured

Har ganska nyligen upptäckt whisky så jag håller på att lära mig.

Är det någon som vet var man kan hitta de olika termerna i någon bok.

Anmäl
2009-05-05 16:49 #1 av: CarpetDiem

Hej!

Bra fråga faktiskt - lite klurig skulle jag vilja säga.

Double wood betyder att man lagrar en whisky först på ekfat och sedan på exempelvis på sherryfat. Ett exempel är Balvenie 12 years Doublewood.

Nu törs inte jag gå vidare med Double Matured eftersom jag för tillfället inte har något bra svar...

Jag vet inte om den egentliga skillnaden mellan dessa begrepp är hur länge whiskyn har lagrats på vissa fat.
Vissa låter whiskyn ligga lika länge på de olika faten. Ex. 3 + 3 år för att få en riktig karaktär på drycken. Men detta är bara en gissning...

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-05-05 17:17 #2 av: Bogey

Hittade denna text från http://www.clubofzurich.com

What does "Port Wood Finish" or "Doublewood" etc. mean?
One of the most important contributors to a whisky's taste is the wood of the cask it ages in. Traditionally, oak is used to make a cask. However, distilleries found out that they could improve the "roundness" of a whiskey when they used casks made from other wood, or casks that where previously used for other products (Sherry, Brandy, Burbon, Red Wine). Examples for whiskies that aged in such a cask are "Bowmore Dusk" (Red Wine), "The Balvenie PortWood", or "Lagavulin Double Matured". Sometimes a whisky spends all its time in such a cask, sometimes it first ages in an oak barrel, and is then transferred to another one (Double-Wood, xxxWood finish, Double Matured etc).

Jag tolkar det som att det är ungefär samma sak bara uttryckt på annat sätt.

Anmäl
2009-05-09 12:32 #3 av: Freke

Double Matured betyder i korthet samma sak, att Whiskyn lagrats en andra gång på utvalda fat.

Oftast för att tona ner och runda av Whiskyn lite mer,

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2011-02-07 17:42 #4 av: villeenberg

Dubblewood eller också t.ex triple wood är när man fatlagrar i flera olika fat, för att "bygga" en ny speciell smak.

Matured är att de "mognat" i. ex Matured in bourbon casks.

ett tips med böcker är att gå till bibloteket och hitta en bok man förstår. visa kan verka dåligt upsatta med konstiga formulationer, alltid bra att hitta en bra bok som passar en själv och sedan köpa den om den göra stora intryck.

xD

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.