Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

00 Whiskyhistoria 01 Skotsk Single Malt, allmän diskussion. 02 Islay and Islands 03 Western och Northern Highlands 04 Speyside 05 Lowlands/Campbeltown 06 Eastern Highlands 07 Midlands 08 Blended Whisky 10 Irländsk Whisky 11 Engelsk Whisky 12 Whisky från Wales 13 Whisky i Norden 14 Whisky från västeuropa utom GB och IRL 15 Östeuropeisk Whisky 16 Japan 17 Asiatisk Whisky - dock ej Japansk 18 Nya Zeeland och Australien. 19 USA och Kanada 20 Övriga världen 25 Bourbon 30 Whiskytips 40 Whiskydrinkar 45 Whiskylikörer 46 Drinkar med whiskylikör 50 Med whisky i maten 51 Whisky till maten 52 Med whisky i baket 60 Omröstningar etc 65 Whiskyprovning 70 Böcker 75 Uttryck och facktermer 80 Samla whisky 90 Off Topic 999 Nyheter ! iFokus
90 Off Topic

Hur länge håller sig whiskey?

2010-01-04 21:41 #0 av: Sputte

Var hälsad whiskeyälskare!

Nu kanske ni reagerar lite på överskriften, eftersom all whiskey är lagrad i flera år.

Men anledningen till att jag frågar är att jag hade tänkt mig att önska mig en flaska av min favoritwhiskey (Ardbeg Uigeadail)  till min födelsedag, och jag är ingen stordrickare och det kommer ta ett bra tag innan jag slevat i mig hela.

Därför undrar jag, hur länge kan man ha en öppnad whiskeyflaska ståendes, utan att den börjar smaka illa?
Har hört att den kan börja smaka kork efter en viss tid, och man vill ju inte riskera att förstöra den på annat sätt heller.

Samt, vad är bästa förvaringssätt? Någon specifik temperatur?
Vad säger ni? Dela med er av era kunskaper nu! Skrattande

Anmäl
2010-01-05 19:49 #1 av: Phryxe

Mina öppnade flaskor brukar inte vara så länge, men jag har undrat samma sak. Har hört att öppnade flaskor ska försämras. Är det möjligen, hemska tanke*, alkoholen som dunstar? Vinflaskor ska man väl ha liggande för att hålla korken fuktig (om det är riktig kork) så den inte torkar och släpper igenom luft. Har nog aldrig sett nån ha liggande whiskey-flaskor, men det är kanske samma sak med sprit ...

* :)

Anmäl
2010-01-06 02:31 #2 av: Bogey

Njae, jag har hört att whisky'n kan oxidera lite när det kommer in syre i flaskan och därmed ändra smak med tiden, men dålig i bemärkelsen att du blir sjuk av den som med mat som blivit dålig tror jag inte sker.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.