Annons:
Etikettövrigt
Läst 5938 ggr
CarpetDiem
2009-04-02 13:01

Underlätta för synskadade när du skriver

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

Skärmläsare

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

Förkortningar

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet, och inte något konstigt.

Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Tecken

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna.

Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus
Medarbetare på Järnbruk iFokus

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Annons:
Tatsja
2009-04-03 09:50
#1

Sen får vi inte glömma de som är dyslexiker eller har andra lässvårigheter.
 Många skriver långa inlägg eller artiklar och gör inte nytt stycker med jämna mellanrum. Detta blir då jobbigt att läsa. Även för de som inte har läsproblem så är dessa långa trådar väldigt jobbiga att läsa.

Skriv mellan 6 - 8 rader och sen ett nytt stycke. Annars är risken att många gör som jag, scrollar ner och ser vad andra har svarat.. Då försvinner ju poängen med det man vill framföra i sin tråd och budskapet kan bli fel.

Smileys: Dessa som finns under inlägg, läser skärmläsaren vad det står. För muspekaren över till exempel: Glad, då ser ni att det står glad. Detta är vad skärmläsaren läser för synskadade. Innan ni lägger ut smileys från andra ställen, prova alltid vad det står. Har märkt att en del bara läser siffror, då läser den bara siffran och den som lyssnar, förstår inte vad du menar.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Upp till toppen
Annons: