Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

00 Whiskyhistoria 01 Skotsk Single Malt, allmän diskussion. 02 Islay and Islands 03 Western och Northern Highlands 04 Speyside 05 Lowlands/Campbeltown 06 Eastern Highlands 07 Midlands 08 Blended Whisky 10 Irländsk Whisky 11 Engelsk Whisky 12 Whisky från Wales 13 Whisky i Norden 14 Whisky från västeuropa utom GB och IRL 15 Östeuropeisk Whisky 16 Japan 17 Asiatisk Whisky - dock ej Japansk 18 Nya Zeeland och Australien. 19 USA och Kanada 20 Övriga världen 25 Bourbon 30 Whiskytips 40 Whiskydrinkar 45 Whiskylikörer 46 Drinkar med whiskylikör 50 Med whisky i maten 51 Whisky till maten 52 Med whisky i baket 60 Omröstningar etc 65 Whiskyprovning 70 Böcker 75 Uttryck och facktermer 80 Samla whisky 90 Off Topic 999 Nyheter ! iFokus
Mat

Whisky i maten - funkar det?

2009-04-01 02:11 #0 av: CarpetDiem

Jodå - det kan bli en riktig höjdare. Vi kommer att lägga ut nya recept med jämna intervaller. Först ut blir nåt som passar påsken.

Whisky och rökgravad lax

Först av allt. Detta tar ca.2 dagar innan det är klart.

Börja med att kontrollera om du har detta hemma:Ardbeg 10 years

8-900 gr färsk lax av mittbit.
0,5 dl Whisky. Jag rekomenderar en riktigt rökig Islay, typ Ardbeg
2 tsk Liquid smoke eller Hickory salt
0,75 dl socker
0,5dl Salt, gärna Maldon (flingsalt)
1 tsk nykrossad vitpeppar

Till servering:

2-3 dl Gräddfil eller creme fraiche
2-3 msk nyriven pepparrot

Gör så här:

1. Två dygn före: Dra bort laxbenen som sitter i en rad utefter den tjocka delen av laxfilén, lättast med en plattång. Eller gör det enklare än så. Be fiskhandlaren göra jobbet.

2. Blanda whisky, liquid smoke, socker, salt och vitpeppar i en frysplastpåse.

3. Fördela gravningsingredienserna ordentligt runt laxen. Lägg sen laxbiten i påsen och knyt till med så lite luft som möjligt blir kvar i påsen. och låt grava 1 1/2-2 dygn i kylen.
Vänd påsen några gånger under tiden.

4. Avbryt gravningen genom att ta upp och torka laxen och lägga den i en ren plastpåse. Skär upp den i tunna skivor och servera den med pepparrotsgräddfil/creme fraiche.

Info:
Whisky och rökessens ger ny smak åt gravlaxen. 1 1/2 dygn är lagom gravningstid för en mittbit av laxfilé. Vill du ha en kraftigare smak och högre sälta så ökar du tiden till 2 dygn, därefter ska laxen lyftas ur sin gravningslag och torkas innan den skivas.

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-09 12:49 #1 av: CarpetDiem

Hittade också ett recept på en gravlaxsås uppbyggd av whisky.

Whiskygravlaxsås
1 dl olja
3 msk balsamvinäger
0,5 dl råsocker
2 cl whisky (sherryfat)
2 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
Hackad dill

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom oljan och rör så att sockret börjar lösas upp. Blanda sedan i oljan lite i taget. Tillsätt hackad dill vid serveringen

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-11 12:43 #2 av: CarpetDiem

Nu måste jag få berätta,

Laxen är klar och första smakbiten är avklarad.

Vad tror ni? Gott eller mindre gott?

Detta var helt fantastiskt! Det blev som en rökt lax med toner av whisky. Fast och fin i köttet.

Nu ska jag bara göra såsen här ovan (jäklars-har missat råsocker...)
Okej - får då bli en annan gång.

SUCK

Ha en fortsatt bra dag!

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-11 22:02 #3 av: AndreasS

Är kock till yrket och har gjort lite olika såser med whisky.

Ska rota fram mina recept, vart jag nu kan ha lagt dom.

Mvh: Andréas Sandberg | 021media.se - Västerås hetaste nyhetsbilder | En blogg om oss och vår vardag - Bubben´s & Bella´s Blogg | Forza Grönvitt 100% kärlek

Anmäl
2009-04-11 22:52 #4 av: CarpetDiem

Schysst!

Alla bidrag emotses tacksamt.

 

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-12 18:22 #5 av: Freke

Ska leta lite jag med.. Är Kock i grund och botten sen blev jag Bartender, sen blev jag utkastare för att gå tillbaka till baren..

Hälsn. Freke

Medarbetare på Beroenden.ifokus & Brott.ifokus

Anmäl
2009-04-12 18:33 #6 av: CarpetDiem

Som sagt - alla recept emotses med stor tacksamhet.

Ha en bra dag!

Hälsningar

Thomas
Sajtvärd på Whisky och medarbetare på Järnbruk

Anmäl
2009-04-15 03:48 #7 av: BranDuir

Whiskygravad Oxfilé

 

1 Kg fin Oxfilé

3 msk salt (utan jod)

3 msk socker (gärna råsocker)

rikligt med nymald svartpeppar

Kryddkrasse 2 askar

6 cl rökig Whisky

 

låt ligga i kylen i 48 timmar vänd då o då

 

skär i tunna skivor och servera med hårdrostat (INTE svart) bröd och en klick Creme Fraiche med samma whisky i som du gravat med!

 

Fullständigt underbart!

Anmäl
2009-04-15 12:00 #8 av: Anne

Jag har ibland i ett par matskedar whisky i grytor, och det funkar oftast bra i grillmarinader också. 

Anmäl
2009-04-15 18:58 #10 av: rifla

Jag brukar göra sk ölpinnar (korv) med mörk rökig whiskey i...ljuvligt...

Anmäl
2009-04-15 22:44 #11 av: Aviendha

Åh, undrar om man inte ska testa detta ändå, om inte annat lär karln min kyssa marken jag går på om jag kombinerar hans älskade wiskey med kött eller fisk till en underbar måltid ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.