Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

00 Whiskyhistoria 01 Skotsk Single Malt, allmän diskussion. 02 Islay and Islands 03 Western och Northern Highlands 04 Speyside 05 Lowlands/Campbeltown 06 Eastern Highlands 07 Midlands 08 Blended Whisky 10 Irländsk Whisky 11 Engelsk Whisky 12 Whisky från Wales 13 Whisky i Norden 14 Whisky från västeuropa utom GB och IRL 15 Östeuropeisk Whisky 16 Japan 17 Asiatisk Whisky - dock ej Japansk 18 Nya Zeeland och Australien. 19 USA och Kanada 20 Övriga världen 25 Bourbon 30 Whiskytips 40 Whiskydrinkar 45 Whiskylikörer 46 Drinkar med whiskylikör 50 Med whisky i maten 51 Whisky till maten 52 Med whisky i baket 60 Omröstningar etc 65 Whiskyprovning 70 Böcker 75 Uttryck och facktermer 80 Samla whisky 90 Off Topic 999 Nyheter ! iFokus
Sverige

Skeppets - mytomspunnen whisky

2009-05-30 08:25 #0 av: Tatsja

Skeppets whisky var en blended whisky som tillverkades av dåvarande Vin & Sprit i Södertälje.

I  efterdyningarna av andra världskriget, så var det brist på skotsk whisky och
då ville Sveriges alkoholtillverkningsmonopol tillverka whisky, sen var en orsak
att om man hade egen tillverkning, kunde ha en referens för
prisförhandlingar och på det sättet hålla nere de importerades priser

1955 köpte man in  två begagnade mindre enkelpannor från Skottland,
och tillverkningen startades samma år.
1961 började de första flaskorna
att säljas hos Systembolaget.

Skeppets whisky var en kraftigt rökig blended whisky, som vid
lanseringen bestod  av 55 procent malt och 45 procent grain,
men receptet ändrades flera gånger under produktens livslängd.
Namnet Skeppets kommer av att man ville anknyta till
 regalskeppet Vasa som bärgades den 24 april 1961,
samma år som Skeppets lanserades.
Etikettens motiv var en stor skeppsratt.

 

Drycken var dock långt från färdigutvecklad, och konkurrensen bland
de importerade lättare whiskysorterna var hård.
Framgångarna uteblev och tillverkningen upphörde 1970,
just som man börjat få ordning på tillverkning och lagring.
Många anser att de första årens dåliga kvalitet förstörde varumärkets chanser.

Vad tyckte då folket om "folkwhiskyn" Skeppets?
Nyfikenheten på den svenska whiskyn var till en början stor.
Det första partiet på 130 000 liter såldes slut redan efter några veckor.
Kritiken lät dock inte vänta på sig. Skeppets ansågs vara alldeles för rökig
och ha en oangenäm, frän bismak.
En kritisk röst menade att man redan efter ett glas Skeppets hest kvider:
"Gånge denna kalk ifrån mig!"
I tidningen Expressen var domen ännu hårdare:
"Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt.
Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?"

1985 lades Södertäljefabriken ner och de två stora pot-stillsen flyttades
 då till Gärdsbränneriet i Skåne.

De inköpta kopparpannorna finns fortfarande i Vin & Sprits ägo;
den ena destillerar spriten till det kryddade brännvinet Östgöta Sädesbrännvin,
den andra, den mindre, står uppställd i entrén till Vin och sprithistoriska museet i Stockholm.

Från den 4 oktober till den 25 november 2007 visade
Vin & sprithistoriska museet i Stockholm en miniutställning om
Skeppets whisky med bland annat bilder av hur tillverkningen i Södertälje gick till på 1960-talet.


För mer information:

Anna-Karin Svanberg, tel 08-744 70 78, ak.svanberg@vinosprithistoriska.se

Foto: Vin & Sprithistoriska Museets bildarkiv

Källa// Wikipedia och vin o sprithistoria

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-30 08:26 #1 av: Tatsja

Etiketten såg ut så här.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-06-14 13:14 #2 av: Phryxe

Intressant. Har aldrig hört om Skeppets tidigare. Om man ska tro kritikerna var det inget att missa heller, men tillverkarna skulle antagligen behövt mera tid på sig att förfina produkten.

Undrar hur det var med kunskapen om whisky i de djupa folklagren i Sverige under första hälften av 1900-talet!? När jag exempelvis kollat gamla svenska filmer minns jag inte att man nämner whisky alls. Om det nämns nåt annat än brännvin är det nog Cognac. Kan det ha varit så att intresset för whisky kom på allvar efter andra världskriget!? Det förde ju med sig en del anglosaxisk kultur.

Anmäl
2009-06-16 08:28 #3 av: Tatsja

Phyxe: Jag håller med dig. I gamla filmer så här det hembränt och cognac som gäller. Tror inte intresset kom förrän senare delen av 1900-talet. Men rätta mig om jag har fel.

Svenskarna har blivit mer intresserade av whisky på senare år.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-10-17 10:59 #4 av: Doriz

Intressant, jag dricker inte whisky själv men tänkte köpa en Mackmyra till min man i julklapp. Då jag läste om denna så stod det att det var den första svensktillverkade whiskyn vilket då inte är "sant".

Anmäl
2009-12-20 11:46 #5 av: docbay

Mackmyra är den första svenska single malt-whiskyn.

Gör alltså inte anspråk på att vara den första whiskyn eftersom Skeppets var en blended.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.